Dr. Radu Naghiu, Medic Specialist Psihiatrie Pediatrica, Homeopatie

In 2019 se implinesc 32 de ani de ABA la nivel mondial. 32 de ani de sperante…

Imi doresc ca parintii copiilor diagnosticati cu autism sa inteleaga ca acei copii care sunt prezentati ca si cazuri de succes terapeutic sunt copiii care in fiecare an au recuperat pe varsta mentala un an si cateva luni.

Imi doresc sa-i fac sa inteleaga ca procesul de recuperare al copilului lor trebuie construit in jurul acestui obiectiv.

Imi doresc sa ii ajut pe parintii copiilor cu autism, nou diagnosticati, sa paraseasca rapid starea de negare. Imi doresc sa ii ajut sa inteleaga nivelul de dezvoltare al copilului lor, sa-l accepte si sa nu le fie rusine cu el.

Imi doresc sa inteleaga ca copiii cu autism nu au nevoie sa-i invatam. Ei nu au nevoie “sa-i invatam altfel”. Ei au nevoie sa invete. Ei au nevoie sa redevina capabili sa invete singuri, din mediu, prin imitare.

Copiii cu autism pe care reusim sa-i refacem capabili sa invete din mediu, spontan, prin imitare, sunt cei care ajung sa recupereze in fiecare an calendaristic, un an si cateva luni pe varsta mentala. Ei sunt cei la care terapia este eficienta. Ei sunt cei care ajung sa dobandeasca o viata independenta.

Imi doresc sa inteleaga ca autismul este un cumul de mai multe boli. Daca medicul diagnosticheaza maimulte boli asociate autismului si le trateaza eficient, copilul devine mai ancorat in real, are constiinta de sine si invata mai mult din mediu, in mod spontan. Si terapeutul are cui preda.

Imi doresc ca parintii sa constientizeze ca viata incepe cu atasamentul. Viata nu incepe cu “fa ca mine”. Recuperarea ar trebui inceputa cu refacerea atasamentului. Atasamentul sigur ii confera unui copil incredere in sine, o stima de sine adecvata si o anxietate minima, adecvata.

Copilul cu autism este o fiinta umana. In spatele stereotipiilor se afla o persoana cu nevoi, cu trebuinte aflate in tensiune, care daca sunt satisfacute adecvat, stereotipiile dispar.

Imi doresc ca parintii copiilor nou diagnosticati sa se inspire de la parintii ai caror copii au reusit sa recupereze in fiecare an calendaristic un an si cateva luni pe varsta mentala.

Tratamentele medicamentoase, diferitele forme de terapie considerate eficiente pentru recuperarea unui copil cu autism, nu se adreseaza copiilor cu autism. Ele se adreseaza parintilor copiilor cu autism. Recuperarea unui copil cu autism este o insiruire de alegeri pe care le fac parintii pentru copilul lor.

Imi doresc ca tot mai multi parinti de copii cu autism sa isi doreasca sa creasca sansele copilului lor de a recupera in fiecare an calendaristic, un an si cateva luni pe varsta mentala.