Protocolul Napocensis de tratare a autismului are la baza o idee preluata din studiul lui Lovaas: copiii care au facut progrese foarte mari sunt copiii care din primul an de interventie au recuperat pe varsta mintala un an si cateva luni.

Protocolul Napocensis are patru etape:

Ce inseamna vindecat de autism?

Vindecat de autism inseamna normal.

Ce inseamna normal?

Daca evaluam normalitatea din punctul de vedere al varstei mintale, atunci normalitate inseamna ca varsta mintala pe fiecare arie (socializare, limbaj, autoservire, cognitie, motricitate) este egala cu varsta biologica.

Pentru ca un copil cu autism sa ajunga la normalitate, el trebuie - prin tratamentul medicamentos si interventiile asigurate de parinti - sa recupereze, din primul an de lucru, un an si cateva luni pe varsta mintala. In acest fel, an de an decalajul dintre varsta cronologica si varsta mintala, scade, pana la disparitie.

Protocolul Napocensis de tratare a autismului functioneaza pe baza acestei idei: copilul cu autism sa recupereze din primul an de tratament medicamentos si de terapie un an si cateva luni pe varsta mintala.

In timp, la aceasta idee am mai adaugat trei aspecte, reiesite din practica curenta:

#1 Costurile

Primul aspect pe care il adaugam la protocolul Napocensis are legatura cu costurile. Interventia este platita de parinti. Pentru a o face cat mai accesibila pentru cat mai multe familii, costurile pentru a recupera din primul an, un an si cateva luni pe varsta mintala, trebuie sa fie mai mici decat salariul mediu pe economie.

#2 Evolutia copiilor din studiul lui Lovaas

Al doilea aspect a reiesit din evolutia copiilor din studiul lui Lovaas. Din cei 9 copii care au facut progrese foarte mari si au ajuns la scoala, un copil a regresat, astfel incat in final doar 8 copii, din cei 19 din studiu au ajuns la independenta.

#3 Evolutia copiilor dupa recuperare

Al treilea aspect se refera la evolutia copiilor care au fost diagnosticati cu autism, dupa ce varsta lor mintala a devenit egala cu varsta biologica. Ne intereseaza ca in continuare, fara tratament medicamentos sau interventie, copii sa-si pastreze ritmul de invatare, similar celor de varsta lor, ajungand independenti si la varsta adulta.

Protocolul Napocensis de tratare a autismului are ca obiectiv extins pentru copiii care il urmeaza inainte de varsta de 3 ani:

- sa recupereze din primul an un an si cateva luni pe varsta mintala, la un cost lunar, mai mic decat salariul mediu pe economie;

- dupa ce varsta mintala a devenit egala cu varsta biologica si se intrerup tratamentul medicamentos si interventia comportamentala sa-si pastreze ritmul de invatare specific copiilor de varsta lor si sa ajunga un adult cu o viata independenta.

Daca in studiul lui Lovaas au recuperat 47% dintre copii, dupa mai bine de 25 de ani de atunci, ne propunem ca aceste progrese sa se regaseasca la un procent mai mare spre 70-80% in randul copiilor care incep inainte de varsta de 3 ani Protocolul Napocensis.

Abordarea in protocolul Napocensis

Protocolul Napocensis urmeaza o abordare integrativa care consta in administrarea unui tratament medicamentos si interventie pentru invatare.

Rolul tratamentului medicamentos homeopat in autism, este:

- de a-l ajuta pe copilul cu autism sa se integreze din punct de vedere senzorial in mediul in care traieste;

- sa redevina capabil sa invete singur din mediu prin imitatie spontana gestuala si verbala;

- sa redevina capabil sa-si exprime emotional-afectiv;

Rolul interventiei este sa-l ajute sa recupereze cunostintele necesare pentru ca varsta mintala sa devina egala cu varsta biologica.

Durata tratamentul medicamentos homeopat si a interventiei ABA se intinde pe mai multi ani si depinde de varsta la care s-a inceput tratamentul si terapia, severitatea afectarii si profesionalismul echipei terapeutice.

Obiectivele protocolului

Protocolul Napocensis de tratare a autismului are obiective pe termen lung, mediu si scurt.

Obiectiv pe teremen lung: copilul cu autism sa ajunga sa aiba o viata independenta. Pentru acesta trebuie ca varsta lui mintala sa devina egala cu varsta biologica.

Obiectiv pe termen mediu: intr-un an calendaristic sa recupereze pe varsta mintala, cel putin un an, ideal un an si cateva luni.

Obiectiv pe termen scurt: alegerea tratamentului medicamentos si interventiei adecvate pentru a putea recupera din primul an, un an si cateva luni pe varsta mintala.

Cand se opresc tratamentul medicamentos si celelalte interventii?

Tratamentul medicamentos si terapia o putem opri atunci cand consideram ca un copil care a fost diagnosticat cu autism poate sa invete singur din mediu ca si un copil neurotipic. Acel moment este cand varsta mintala pe fiecare arie, este cel putin egala cu varsta biologica.

Dupa ce se indeplineste acest obiectiv, copilul intra intr-o etapa de urmarire. Ramane fara tratament si terapie si este vazut periodic la 6 luni pentru a stabili daca isi pastreaza ritmul de invatare, similar cu copiii de varsta lui.

Pentru a descoperi modalitatea de a pune in practica protocolul Napocensis, viziteaza-ne la clinica noastra!