Despre tratamentul homeopat in autism
Homeopatia este o specialitate medicala veche de 200 de ani care se bazeaza pe principiul similitudinii. Prin tratament homeopat se intelege administrarea zilnica a unei substante (de origine minerala, vegetala sau animala) unui grup de oameni clinic sanatosi produce o serie de simptome fizice si/sau simptome psihice.
Principiul homeopatiei: daca persoanele cu simptomele respective, cauzate in mod natural de o boala, primesc substanta care le produce (intr-o concentratie infinitezimala) acestea se reduc si dispar. Daca taiem ceapa ne curg ochii si nasul. In rinita virala ne curg ochii si nasul. Daca vrem sa o tratam cu un medicament homeopat folosim medicamentul allium cepa (ceapa) intr-o dilutie infinitezimala.
Cum actionam prin tratament homeopat?
Medicamentul homeopat ajuta organismul sa reactioneze in directia in care are nevoie.
In urma unui tratament homeopat, un copil cu autism devine capabil sa simta, sa exprime emotii si incepe sa invete natural si spontan.
De ce tratament medicamentos homeopat?
Primul dicton din medicina este “Primum non nocere”, adica “pentru inceput nu fa rau”.
Daca unui pacient trebuie sa-I administram un medicament, atunci acel medicament trebuie sa actioneze bland, eficient, rapid si fara reactii adverse.
Medicamentul homeopat indeplineste aceste cerinte.
Ce trateaza homeopatia in autism?
Autismul se caracterizeaza print-un cumul de simptome. Exista un grup de medicamente homeopate care le acopera:
- terenul copilului – prin medicament homeopat constitutional;
- simptomele – prin medicamente homeopate simptomatice;
- detoxifierea de metale grele, medicamente din sarcina – metalul respective medicamentul din sarcina in dilutie homeopata;
Prin teren particular intelegem un tip constitutional, pentru care administram medicamentul homeopat constitutional.
Cu tratamentul medicamentos homeopat tratam terenul copilului si simptomele autismului, aplicam detoxifierea fata medicamentele din sarcina si fata de metale grele. Se recomanda unul sau mai multe medicamente homeopate care acopera cele mai importante si urgente simptome pe care le enumera parintele.
Prin detoxifiere apar semnele de drenaj: un scaun moale, urat mirositor, sau scaun normal, dar de mai multe ori pe zi, urat mirositor, o diaree si/sau o eruptie cutanata.
La unii copii, in timpul drenajului apare o aparenta pierdere a celor achizitionate pana atunci si pentru o perioada de ore sau zile prezinta semnele de autism pe care le avea inainte de orice tratament. Este un semn de drenaj, de eliminare masiva si totodata o dovada ca relatarile parintilor sunt reale, iar medicamentul homeopat intr-adevar actioneaza.
Episodul de “drenaj zgomotos” este foarte frustrant pentru familie, copil si terapeuti, dar ulterior copilul isi revine pe atat de repede cum s-au instalat simptomele drenajului si in schimb prezinta achizitii mari pe ariile deficitare. Ex: dupa drenaj, un copil care face ABA, reuseste sa invete intr-o sesiune un program pe care nu reusea sa-l invete in cateva saptamani.
Exista multe boli cronice in care nu cunoastem cauza lor. Cum poate homeopatia sa ajute in aceste boli? Medicul homeopat in cadrul anamnezei noteaza toate simptomele pacientului. Apoi studiaza analizele de laborator. Pentru totalitatea simptomelor pacientului exista un medicament homeopat, sau mai multe care pot acoperi aceste simptome.
Ce obiective are un tratament homeopat in autism?
Tratarea celor mai grave si suparatoare simptome: auto si/sau heteroagresivitate, pavor nocturn, anxietate extrema (acolo unde exista).
Copilul cu tulburare autista are o pereche de parinti – obiect care ii satisfac nevoile primare.
Intre doua nevoi, parintii nu conteaza pentru el.
Urmatorul obiectiv este refacerea relatiei copil – parinte, adica transformarea parintelui – obiect in parintele adevarat.
In urma tratamentului homeopat copilul devine mai prezent, mai atent, incepe sa simta dragostea parintilor si sa dezvolte o relatie afectiva spontana. Datorita noii relatii cu parintii frica de nou se mai reduce, devine mai curios si incepe sa exploreze.
Apar frici pe care nu le-a mai avut, fiindca pe masura ce devine constient de lumea exterioara dezvolta simtul pericolului si fricile normale din diferitele etape de dezvoltare psihica a copilului tipic. Scade frecventa autostimularilor, copilul incepe sa gangureasca si sa accepte compania copiilor in jurul sau, incepe sa invete spontan imitand ce vede ca fac altii in jurul sau.
Evolutia copilului cu tulburare de spectru autist sub tratament homeopat
Toate simptomele, starile, pe care copilul le-a avut in trecut si care nu au fost vindecate, ci doar suprimate, vor reaparea in ordinea inversa aparitiei. Autostimularile si ritualurile copilului au fost frecvent suprimate prin interventie comportamentala.
Un comportament inacceptabil social s-a transformat intr-un comportament acceptabil.
Interventia comportamentala nu a actionat pe dorinta copilului de autostimulare, ci doar l-a redirectionat sa faca altfel.
Ultimele achizitii dobandite printr-un proces de invatare mecanic se pierd in urma inceperii tratamentului homeopat si ramane doar ce a invatat copilul cu adevarat. Ce a invatat mecanic trebuie sa i se predea din nou si acum va invata natural ca si copilul tipic.
Dupa inceperea tratamentului homeopat copilul incepe sa primeasca si sa ofere afectiune si are nevoie sa fie inconjurat de dragostea parintilor. La debutul terapiei el are varsta la care s-a oprit evolutia (un an, sau mai putin). Relatia afectiva intre parinti si copil trebuie sa fie asemanatoare relatiei afectiv-emotionale cu un copil mai mic de un an, caci de la aceasta varsta pornim procesul de recuperare a copilului.
Chiar daca prin ABA a recuperat mult pe cognitiv si pe limbaj, afectiv-emotional se recupereaza frecvent foarte putin. Si in acest caz, varsta afectiv-emotionala a copilului este de un an sau mai putin si tot de la aceasta varsta incepe recuperarea.
Devenind afectuos cu familia incepe sa socializeze si nu mai doreste sa stea izolat in alta camera. Incepe sa comunice non-verbal si apoi verbal prin gangurit, lalatiune si ulterior prin cuvinte stalcite si propozitii.
Devenind afectuos apare dorinta de comunicare, si dorind sa comunice va achizitiona limbajul caci are nevoie de el. Prin afectiune si socializare copilul incepe sa comunice si reincepe sa invete in mod natural. Deprinderile de autoingrijire si autoservire se vor deprinde mai usor.
Ce nu se vindeca prin tratament homeopat?
Nu il invata pe copil cum sa faca si de aceea tratamentul homeopat trebuie completat cu un proces de invatare.
Procesul de invatare implica mai intai o evaluare a nivelului global de dezvoltare si apoi elaborarea unui plan de invatare – recuperare.
Pentru procesul de invatare recomandam Analiza comportamentala aplicata (ABA), care daca este facuta corect are o eficienta foarte mare.
Dezavantajul acestei interventii este costul mare al ei, un cost pe care nu si-l permit multe familii din Romania. Rezultate bune obtin si cei care lucreaza cu un psihopedagog sau psiholog de recuperare cu experienta in lucrul cu copii cu dizabilitati.
Echipa de interventie a copilului cu autism este extinsa si formata in primul rand din parinti, psihiatrul de copii, psiholog cu experienta in consilierea familiei copilului cu tulburari de dezvoltare, psiholog specialist in evaluare, coordonator ABA, tutori, logoped, kinetoterapeut si terapeut ocupational.
Pentru mai multe detalii despre cum se realizeaza acest tip de tratament la Centrul Medical Napocensis, viziteaza pagina noastra de servicii Tratament Homeopat!