In urma etapei de evaluare psiho-comportamentala stabilim nivelul de dezvoltare a copilului tau pe urmatoarele arii de dezvoltare: cognitiv, limbaj, autoservire, socializare si motricitate.
In realizarea acestui tip de evaluare, testele pe care le folosim sunt licentiate si validate pe populatia Romaniei.
Ce rol are evaluarea psiho-comportamentala?
  • stabileste decalajul dintre varsta cronologica si varsta mentala, pe toate ariile de dezvoltare;
  • conduce la schitarea unui program individualizat care include recomandarile de lucru pentru acasa;
  • reprezinta punctul de plecare pentru interventia comportamentala;
  • ghideaza parintii în comunicarea eficienta cu copilul;
  • ajuta parintii sa organizeze timpul si spatiul fizic;
  • identifica comportamentele neadecvate.

Ce teste folosim?

 Asa cum am mentionat anterior, in evaluare folosim numai teste licentiate si validate pe populatia din Romania. Sunt aplicate de psihologi clinicieni acreditati.

PEP-3 – a fost creat pentru a evalua punctele forte şi limitele inegale ce caracterizează Tulburările de Spectru Autist (TSA) apărute în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 6 luni şi 7 ani. Instrumentul oferă informaţii despre nivelul de dezvoltare al abilităţilor, cât şi informaţii relevante pentru determinarea diagnosticului şi severităţii afectării.

ASRS – sunt scale construite pentru a măsura comportamente asociate Tulburărilor de Spectru Autist (TSA) apărute în cazul copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani.

ABAS – Oferă o evaluare a abilitatilor adaptative ale persoanelor (acele abilităţi practice de zi cu zi care sunt necesare pentru ca persoana să funcţioneze şi să corespundă cerinţelor mediului înconjurător, incluzând aici şi capacitatea de a avea grijă efectiv de propria persoană în mod independent, dar şi interacţiunea cu alţi oameni). Acest instrument are o arie largă de utilitate, aplicându-se de la nou-născuți și până la vârsta de 89 de ani.

DENVER – Instrument consacrat în detectarea potențialelor probleme de dezvoltare ale copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani. Poate fi aplicat pentru identificarea si monitorizarea problemelor cognitive si comportamentale la prescolari.

BASC2 – reprezinta un sistem multidimensional si multimetodic, utilizat in evaluarea comportamentului si a perceptiei de sine, pentru copiii si tinerii cu varste cuprinse intre 2 si 25 de ani.

CONNERS-3 – continua traditia unei evaluari centrate și amanuntite pe ADHD și pe problemele din tulburarile relationale care apar în randul copiilor si tinerilor. Este o evaluare multi-perspectiva (parinte, cadru didactic și autoevaluare) a copiilor și adolescentilor cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani, care ia în considerare mediul familial, scolar si social.

WISC IV – Scala de inteligenta Weschsler pentru copii -editia a patra este un instrument clinic ce evalueaza abilitatea cognitiva a copiilor cu varste cuprinse intre 6 ani și 16 ani si 11 luni. Scala WISC IV ofera scoruri compozite care reprezinta functionarea intelectuala in domenii cognitive specifice ( ex. Indicele de intelegere verbala, Indicele rationamentului perceptiv, Indicele memoriei de lucru si Indicele vitezei de procesare).

Schimbarea ideilor preconcepute

De-a lungul timpului, ne-am confruntat cu diferite idei referitoare la evaluarea psiho-comportamentala. Iata o parte din raspunsurile pe care le-am oferit pentru a combate aceste idei preconcepute:

„Copilul meu nu are nevoie de evaluare psiho-comportamentala deoarece este evaluat de coordonatorul de programe”.

Raspunsul psihologului: este nevoie de evaluarea psihologica si comportamentala a unui specialist intr-un mediu nefamiliar, care poate sa surprinda o imagine obiectiva.

“Nu imi duc copilul la evaluare pentru ca nu vreau sa-i rapesc din timpul lui de lucru de acasa”

Raspunsul psihologului: la evaluare psihologica si comportamentala, copilul indeplineste numeroase cerinte, participa la jocuri variate, rezolva sarcini de interes, socializeaza si comunica cu persoane nefamiliare intr-un mediu nou. Toate acestea dezvaluie achizitii sau aspecte problematice relevante!

Stabiliți din timp o programare pentru evaluarea psiho-comportamentala pentru copilul dvs la Centrul Medical Napocensis, telefonic sau prin complentarea formularului urmator: