Si parintii au nevoie de ajutorul specialistilor Napocensis pentru a intelege afectiunea cu care se confrunta copilul si felul in care aceasta va schimba radical viata familiei.
Acest lucru se poate face prin consiliere psihologica, etapa care poate imbunatati viata pe plan emotional, social, profesional, educational, legat de sanatate si de dezvoltare. Consilierea se poate face individual, dar si la nivel de grup sau familie.
Consiliere psihologica a familiei cu un copil diagnosticat cu tulburare de spectru autist
Pentru un parinte, vestea diagnosticului de autism dat copilului sau vine ca un trasnet si atunci apar primele probleme. E real? Se poate face ceva?
Acceptarea realitatii diagnosticului este dificila pentru majoritatea parintilor. Este insa primul pas pentru recuperare pentru ca un diagnostic corect permite cautarea interventiilor corecte. Eforturile care vor fi depuse din momentul diagnosticarii sunt foarte mari deci o interventie timpurie trebuie sustinuta de un parinte pregatit pentru ceea ce urmeaza.
Ce fel de resurse sunt solicitate cel mai mult? Cele materiale? Cele emotionale? Cele de energie fizica? Deseori resursele nu sunt disponibile sau sunt prezente intr-o masura foarte mica.
Cum gaseste un cuplu calea si puterea de a se raporta corect la copilul lor si unul la celalalt? Ce este de facut in cazul in care provocarea este prea mare si familia, ca unitate, este in pericol?
Integrarea in societate a copilului cu autism este un alt punct de interes deoarece, afectarea severa a capacitatii de interactiune sociala inseamna ca el nu interactioneaza firesc cu copiii de seama lui si adultii din jur. In consecinta va fi probabil evitat. Mai mult, intreaga familie va avea de suferit. Cel mai adesea, aceasta incepe sa fie ocolita de prieteni si va fi expusa unei presiuni sociale de excludere.
Ce se poate face in aceasta situatie?
Toate aceste intrebari si multe altele care apar intr-o familie care se confrunta cu autismul isi pot gasi raspunsuri numai prin privirea clara a realitatii. Realitatea, atat exterioara cat si interioara detine resurse nebanuite pentru a face fata provocarii si pentru a iesi din multe situatii dificile.
Uneori, este suficient sa privesti ca sa-ti dai seama. Alteori este dificil, iar drumul la resurse pare intortocheat sau blocat. Pentru situatia din urma, sfatul consilierului poate ajuta. Daca incercati sa raspundeti acestor intrebari si a multor altora nu ezitati sa cereti sfatul specialistului.
Dupa clarificarea problemelor copilului, parintii sunt indrumati sa inceapa interventia. Cel mai adesea, ei cauta informatii despre ce inseamna asta, cati oameni trebuie implicati si cum sa lucreze, cat costa. Totul se face in graba care insoteste dorinta de a nu mai pierde nici un moment. In acest flux rapid de pasi se pierde un aspect foarte important: dupa evaluarea copilului, parintii omit sa-si evalueze propriile resurse.
In realitate, interventia precoce in autism porneste, inainte de lucrul in sine cu copilul, de la consilierea parintilor. Ei sunt cei care au resursele, ei trebuie sa le evalueze, sa le gestioneze si tot ei sunt cei care le vor aplica.
Aparent, resursele materiale sunt pe primul loc, insa cele emotionale sunt cele care vor asigura stabilitatea familiei si, prin aceasta, continuitatea si consecventa interventiei. In plus, modelele emotionale promovate in familie ii vor folosi copilului cu autism mai mult decat predarea comportamentelor.
Intalnirile de consiliere psihologica cu familia vizeaza:
- constientizarea diagnosticului de autism si implicatiile sale: accentul trece de la o faza de negare, refuz, complacere, disperare, deprimare la o atitudine pro-activa, axata pe implicare si acceptare;
- psihoeducatia: ce inseamna acest diagnostic, care sunt posibilele cauze, ce consecinte deriva de aici, alte afectiuni care pot sa apara;
- intelegerea si aderarea la tratament: aici ne referim la cresterea compliantei la tratamentul medicamentos (homeopat/alopat), dar si la respectarea cu strictete a programelor de invatare personalizate fiecarui copil;
- planul de interventie propriu-zisa: cea mai indelungata etapa, dar si cea mai dinamica, deoarece fiecare copil si mediul socio-familial in care se dezvolta sunt unice.
- follow-up: monitorizarea terapeutica si/sau psihiatrica dupa caz, cand copilul este deja integrat in context social iar insotirea se face “din umbra” si, eventual, doar in momentele cheie ale vietii (gradinita, scoala, adolescenta etc).
- alaturi de terapia individuala, multe persoane beneficiaza de pe urma terapiei de grup. Copiii, in functie de abilitati, pot participa la grupuri de socializare si generalizare, iar familiile la grupuri de suport si psihoeducationale.
Consiliere psihologica si alte afectiuni
„Nu putem schimba lumea, dar putem schimba modul in care o privim”.
In acest sens, noi va sprijinim intr-o „calatorie terapeutica” alaturi de persoane competente, cu orientari si abordari diferite, variate, care se muleaza in functie de structura fiecarui pacient. Premisa de baza este ca fiecare om are dreptul de a-si actualiza potentialul, eliberandu-se astfel de limitarile impuse de o conditie psihiatrica.
In suferinta psihica perceptia si interpretarea sinelui si a lumii se modifica. La unii pacienti simptomele se amelioreaza in urma unei terapii de lunga durata, cu caracter dinamic, profund (cum sunt cele analitice), iar altii prefera abordarile de scurta durata, centrate pe problemele din prezent (terapiile cognitiv-comportamentale).
De aceea specialistii nostri in consiliere psihologica ofera cadre de referinta diferite.
La Napocensis, specialistii sprijina „calatoria terapeutica” pentru ca fiecare om, care are nevoie, sa depaseasca piedicile si sa poata sa-si actualizeze potentialul.
Echipa noastra de specialisti ofera solutii de consiliere psihologica pentru:
- copii cu probleme de adaptare sociala cu sau fara diagnostic psihiatric;
- parintii care au un copil cu diagnostic de tSa sau alte tulburari de dezvoltare;
- 0rice persoana aflata in impas existential;
- pacienti adulti aflati in atentia clinica, cu diagnostic psihiatric;
- cuplul aflat in situatie de criza;
- persoane cu suferinte de origine psihosomatica.
Daca te regasesti in situatiile mentionate mai sus, noi te putem ajuta! Intra in legatura cu noi folosind informatiile de pe pagina de Contact!